Bagaimana untuk mengesan diabetes dalam masa?
Menentukan kehadiran diabetes tidak selalu mudah. Keberkesanan rawatan dan prospek untuk keadaan lanjut badan bergantung pada seberapa tepat pada masanya penyakit itu didiagnosis. Gejala awal diabetes boleh muncul pada mana-mana umur, sama ada pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Beberapa jenis diabetes
Terdapat beberapa jenis penyakit, seperti diabetes di kalangan muda dan diabetes di kalangan orang tua. Walau bagaimanapun, tanda-tanda awal penyakit adalah lebih kurang sama, kerana ia dibenarkan oleh peningkatan tahap glukosa dalam darah manusia.

Gejala Diabetes
Jika anda melihat apa-apa perubahan dalam kesejahteraan anda, gejala tidak menyenangkan yang sentiasa berulang, dapatkan nasihat doktor dengan segera. Tanda-tanda diabetes mungkin termasuk:

rasa dahaga yang tidak dapat dipadamkan dan rasa logam di dalam mulut,
kerap kencing malam
selera makan meningkat, rasa lapar yang berterusan dan keperluan untuk gula-gula,
perubahan berat badan, penurunan berat badan atau penambahan berat badan,
gatal-gatal pada kulit, kaki, tapak tangan,
pelanggaran proses penyembuhan luka,
kerentanan kepada penyakit dermatologi dan jangkitan kulat,
keguguran rambut dan pertumbuhan rambut yang lemah,
kelemahan dan mengantuk yang berterusan,
masalah pergigian, stomatitis yang kerap dan penyakit periodontal.
Di samping peningkatan keletihan, pesakit mungkin merasakan kehilangan dalam kualiti penglihatan. Ini adalah bagaimana kesan toksik gula pada semua sel badan ditunjukkan. Tahap aseton dalam air kencing meningkat, dan terutamanya saudara-mara yang prihatin mungkin melihat bau aseton dari mulut seseorang yang menghidap diabetes.

Jika anda melihat mana-mana tanda penyakit berbahaya di atas, segera pergi ke kemudahan perubatan untuk mengukur gula darah anda dan mulakan terapi ubat.

Bagaimana untuk mencegah perkembangan diabetes
Adalah penting untuk memahami bahawa simptom penyakit itu jelas ditunjukkan dalam tempoh apabila tahap glukosa dalam darah dengan ketara melebihi nilai yang dibenarkan. Pada peringkat awal diabetes, gejala hampir tidak dapat dilihat. Atas sebab ini, semua pesakit dewasa yang telah mencapai umur 40 tahun disyorkan untuk menderma darah untuk gula setiap tahun untuk mendiagnosis permulaan penyakit dalam masa dan mencegah perkembangan selanjutnya.