Diabetes mellitus adalah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan insulin dalam badan, yang membawa kepada gangguan metabolisme karbohidrat yang teruk, serta gangguan metabolik lain.

Diabetes mellitus adalah penyakit yang dicirikan oleh paras gula darah yang tinggi akibat tindakan insulin yang tidak mencukupi. Insulin adalah hormon yang dirembeskan oleh pankreas, lebih khusus oleh sel beta pulau Langerhans. Dalam diabetes, sama ada ia tidak hadir sepenuhnya (diabetes jenis I, atau diabetes yang bergantung kepada insulin), atau sel-sel badan tidak cukup bertindak balas terhadapnya (diabetes jenis II, atau diabetes tidak bergantung kepada insulin). Insulin mengawal metabolisme, terutamanya karbohidrat (gula), serta lemak dan protein. Dalam diabetes mellitus, akibat pendedahan yang tidak mencukupi kepada insulin, gangguan metabolik yang kompleks berlaku, paras gula darah meningkat (hiperglisemia), gula dikumuhkan dalam air kencing (glukosuria), produk berasid pembakaran lemak terjejas muncul dalam darah – badan keton ( ketoasidosis).

Tanda-tanda utama diabetes adalah dahaga yang teruk, kerap membuang air kecil dengan jumlah air kencing yang banyak, dan kadangkala dehidrasi (dehidrasi). Beberapa gejala diabetes jenis 1 dan jenis 2 adalah berbeza.

Diabetes jenis 1 adalah pelanggaran metabolisme lemak dengan risiko kehilangan kesedaran (koma) atau kematian pesakit.

Sebabnya: badan menghasilkan antibodi yang memusnahkan sel-sel pankreas yang menghasilkan insulin.

Diabetes jenis I adalah penyakit sepanjang hayat dan memerlukan suntikan insulin berterusan ke dalam badan menggunakan picagari atau peranti lain yang direka untuk tujuan ini. Mengambil insulin dalam tablet tidak mungkin kerana fakta bahawa ia dimusnahkan dalam saluran gastrousus. Insulin perlu diberikan pada masa yang sama dengan makanan. Diet yang ketat diperlukan, dari mana karbohidrat yang mudah dihadam (gula, gula-gula, jus buah, minuman ringan manis) dikecualikan.

Diabetes jenis II, sebaliknya, berlaku secara beransur-ansur, kerana insulin tidak sepenuhnya hilang, tetapi ia tidak mencukupi untuk keperluan badan, sel-sel tidak dapat menggunakannya. Gejala-gejala penyakit ini tidak begitu jelas, penyakit itu menjalar tanpa dapat dilihat, selalunya diabetes mellitus dikesan semasa ujian darah atau air kencing secara rawak semasa pemeriksaan rutin atau semasa tinggal di hospital atas sebab lain. Di samping itu, diabetes jenis II boleh disertai dengan jangkitan yang kerap, terutamanya pada saluran kencing, dan dahaga yang melampau. Penurunan berat badan tidak berlaku begitu kerap, dan pada orang yang berlebihan berat badan (yang terdapat ramai yang menghidap diabetes jenis ini), ia mungkin tidak disedari.

Punca: Sel-sel yang berlebihan berat badan berlebihan dengan nutrien dan telah kehilangan kepekaan terhadap insulin.

Tidak semua pesakit memerlukan rawatan insulin. Rawatan dan dos hanya boleh ditetapkan oleh pakar yang berkelayakan tinggi.

Pada mulanya, dalam rawatan diabetes jenis II, diet ditetapkan. Seterusnya, anda perlu mengikuti cadangan doktor. Selalunya, disyorkan untuk mengurangkan berat badan secara perlahan (2-3 kg sebulan) kepada normal dan mengekalkannya sepanjang hayat. Sekiranya diet tidak mencukupi, maka mereka menggunakan pil penurun gula, dan, dalam kes yang teruk, kepada insulin.